dimecres, 11 de gener del 2012

En transició...

La disminució de la disponibilitat de recursos materials i d’energia fòssil al món és un fet. Un dia o altre escassejarà el petroli, el gas natural i altres combustibles fòssils, i també les matèries primeres i altres recursos naturals. I tot perquè els estem consumint a un ritme cada vegada més accelerat i el planeta Terra no té recursos infinits.
Davant de la disjuntiva de què fer pensant en el futur que espera a les properes generacions hi ha diverses opcions, una d’elles és el moviment “transition towns”1, pobles en transició. Es tracta d’un moviment ciutadà que es basa en la participació de les persones i dirigit per les persones; l’objectiu és racionalitzar el consum energètic i de recursos disminuint l’impacte sobre el planeta, millorant el benestar actual i el de les generacions futures. Es tracta d’aconseguir una comunitat més forta, que depengui menys de factors externs per satisfer les necessitats pròpies, més participativa i més enriquidora.
Un grup de persones en parlen, s’informen i actuen. Comencen per poc, per exemple disminuint el consum de llum a casa, després utilitzant menys el cotxe. I intercanvien habilitats: jo t’arreglo la bicicleta, tu m’ajudes a l’hort, jo t’explico matemàtiques, tu m’ajudes a practicar l'anglès, jo t’ensenyo a fer melmelada, tu m’ensenyes a ... I així comparteixen coneixements i experiències. I canvien alguns hàbits vida quotidians: consumint més productes locals, no malbaratant productes de consum, utilitzant fonts d’energia renovables... I així el procés va creixent, a poc a poc, com les plantes. Cada vegada hi participen més persones. I al poble es pot viure cada vegada millor consumint menys recursos i provocant menys impactes, sent menys vulnerables als fets externs (augmenta la resiliència), actuant més conjuntament (el comportament és més de comunitat), i tothom s’hi sent participatiu, motivat i més enriquit com a persona.
Ja estem ... en transició.

4 comentaris:

El blog de les Piles ha dit...

Bona iniciativa Toni!

Som el que pensem, quanta raó! I avui, que sembla que les converses entre la gent hagin de ser supèrflues i lluny de incidir massa en qualsevol tema per por a molestar, els blocs són una eina molt bona tant per practicar l'escriptura i ordenar les idees d'un mateix com per comunicar tot allò que ens bull a dins el caparró i que necessitem compartir amb els demés.

I potser entre els diferents pensaments, opinions i interaccions aconseguim més caliu i comencem petits grans projectes!

Ens veiem per la xarxa!

toni rius ha dit...

Gràcies amics de les Piles,
també us segueixo a vosaltres a la xarxa.
Convidats a participar-hi sempre que vulgueu.

Toni

Anònim ha dit...

Podria ser que la transició estigués més avançada del que pensem?

DSC

toni rius ha dit...

És possible que sí, sense ser-ne gaire conscients ni donar-nos-en compte.