dilluns, 5 de març del 2012

La mirada atenta

Un ex company d'estudis, el Josep Maria Esquirol, va publicar fa uns quants anys un llibre titulat “El respeto o la mirada atenta” en el qual parla d'aprendre a mirar, i sobretot a mirar amb atenció, amb respecte. Després d'un parell d'escrits sobre la mirada imaginativa i la mirada bovina he pensat que estaria bé parlar de la mirada atenta. I és que és molt important anar pel món amb els ulls oberts per veure-hi, però a vegades a més a més cal mirar.
En un món on les tecnologies de la informació han entrat a les nostres vides i les han ocupat sense demanar permís, la forma com veiem les coses i com les entenem està molt influenciada. Hi ha tanta informació que sovint ens oblidem de mirar atentament tot allò que ens passa pel davant dels nassos, la qual cosa, per altra banda, és ben normal ja que no podem pas aprofundir en tantes i tantes informacions. I és aquí on penso que tenim molt per fer; aprendre a enfocar bé i aprendre a mirar atentament amb un objectiu: entendre. Si no ens esforcem, els altres ho faran per nosaltres i acabarem pensant el que ells volen que pensem.
Enfocar bé vol dir distingir entre allò què val realment la pena que hi dediqui esforços per intentar entendre-ho bé i allò que no val la pena que m'hi amoïni gaire. Destriar el gra de la palla.
Mirar atentament vol dir fer-ho en profunditat, anar més enllà de la superfície. Vol dir intentar arribar a judicis propis sense prejudicis. Si hem enfocat bé, la mirada atenta ens ajudarà a entendre, serà una mirada amb respecte.

Amb la mirada atenta i enfocant bé podrem veure i entendre el món, els altres i nosaltres mateixos, amb menys influències externes. No és fàcil, ni mirar atentament ni evitar els prejudicis, però crec que val la pena intentar-ho; si ho fem, anirem fent el nostre camí.


La mirada bovina és com mirar cap una altra banda.

La mirada imaginativa és com mirar amb els ulls tancats.

La mirada atenta és com mirar per dins.




 Qui no comprèn una mirada tampoc no comprendrà una llarga explicació
(Proverbi àrab)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ara estem en un moment magnífic per exercitar la mirada atenta, el món globalitzat té molts punts negatius, però alhora en té uns altres de molt positius, entre aquests destaco el fet de que avui és al nostre abast de conèixer de primera mà tota aquella informació que fins ara ens arribava indirectament, el fet de tenir per veïns persones de gairebé tot el món, ens permet debatre qüestions amb els mateixos protagonistes d’esdeveniments que fins aleshores només coneixíem pels mitjans de comunicació, la informació ja no és esbiaixada sinó directa, ara per fi, podem acostar-nos més a la veritat. Cal que dialoguem, que ens instruïm els uns als altres, que en lloc d’aixecar murs, construïm ponts, en lloc de centrar-nos en les diferències cal que cerquem coincidències, n’hi ha moltes més de les que ens pensem.

Dolors