dimarts, 24 d’abril del 2012

Una economia per a les persones


Fa uns quants anys, potser era el 2008, quan va començar la crisi financera als Estats Units d'Amèrica, la premsa es va fer molt de ressò que els caps dels governs dels estats més importants del mon proposaven la refundació del capitalisme.  No sé ben bé a que es referien però sí que sé en què ha acabat: res de res. Per sort, mentrestant hi ha gent que pensa en un futur millor i treballa per aconseguir-lo.

El passat 10 d'Abril, al programa Singulars del Canal33, el Jaume Barberà va entrevistar l'economista Christian Felber per parlar de l'economia del bé comú. Us el recomano, és molt interessant. Una economia basada en valors com la confiança, la cooperació, la solidaritat, el compartir, el reconeixement; ummm, això potser sí que és una mena de refundació del capitalisme. Tant de bo en el futur l'economia tingui en compte aquest concepte del bé comú.

Per altra banda, l'economista Bruce Nussbaum parla en un article titulat “4 raons per les quals el futur del capitalisme és local, de petita escala i independent” del que anomena “Indie capitalism” (capitalisme independent o alternatiu?). Aquest capitalisme diferent està emergint en molts llocs del mon i té segons Nussbaum les següents característiques:
  • és local i es preocupa de la comunitat i la feina.
  • els bons productes són els que fan aprop la gent que coneixes.
  • està basat en la societat, no en els negocis.
  • a la gent li agrada saber d'on venen les coses que compra i quina història hi ha al darrera.
  • convé fabricar menys coses de més qualitat i utilitat.
  • reutilitzar i compartir té valor.
  • autenticitat és la marca que diferencia els productes.

Christian Felber i el seu grup imaginen un nou marc econòmic, diferent del que tenim ara. Bruce Nussbaum i el seu grup constaten en els seus estudis aquests petits grans canvis que ja estan passant. Ambdós dibuixen el camí cap a una economia de la creació en front d'una economia del consum. Una economia amb una sensibilitat diferent.
Jo hi crec: una bona part del sistema econòmic productiu ha de ser local, a petita escala i independent.

Enllaç a l'entrevista a Christian Felber. Clica aquí.
Enllaç a l'article de Bruce Nussbaum. Clica aquí.

1 comentari:

jaume Martell ha dit...

hem va agradar molt el que va dir l'economiste austríac, molt!, escolteu-lo! val la pena l'esforç! Mostra una direcció, una fita, que estaria bé a tenir en comte en moments de dubte, que sempre n'hi ha en la vida.
Però el que hem va impactar més és que realment s'aconsegueixen coses que un moment semblen impossibles... que amb el nostre comportament podem fer molt més del que sembla. Que val la pena intentar-ho.